De voordelen van Alleen Reizen

Alleen reizen – dit zijn de voordelen

Ben je alleenstaand of heb je een partner maar wil je toch eens alleen reizen? Dit zijn de voordelen van alleen reizen en alleenstaande reizen. Er zijn heel wat voordelen aan het alleen op reis gaan.
Eerder schreven we dit artikel over alleenstaande reizen

villavibes groepsreizen hoger opgeleiden

Alleen reizen en je ziet er erg tegenop?

Wie overweegt om een vakantie te boeken en alleen op reis wil gaan, kan heel wat “beren op de weg” zien. Ben je dan niet eenzaam? Is het wel veilig om alleen te reizen? Vind ik alleen de weg? Is uit eten in je eentje wel leuk? Je hebt wellicht twijfels om alleen te gaan reizen. Misschien ben je ook wel een beetje bang. Er zijn voordelen en nadelen. De voordelen lichte we hier nader toe.


Er zijn echte voordelen verbonden aan alleen reizen.

We noemen enkele voordelen die verbonden zijn aan alleen op reis gaan: je kunt altijd kiezen naar welke plaats je gaat, je kunt reizen zoals jij dat wil, je kunt gaan wanneer je wilt, slapen wanneer je wilt, je kunt omgaan met wie je wilt en je kunt eten of drinken wat en waar jij wilt. Alleenstaande reizen zijn individuele reizen met optimale vrijheid.
Alleen reizen is misschien wel leuker en avontuurlijker dan je denkt. En, het is ook als alleenstaande reiziger mogelijk deel te nemen aan wellness reizen.

wandelvakantie voor singles

Hoe kan ik de mezelf overtuigen om alleen te reizen?

Ga om te beginnen eens wat dichter bij huis een nachtje of een weekendje weg. Zorg dat je goed voorbereid gaat, zodat je niet angstig wordt. En als je in Nederland of België alleen gaat reizen, is de taal natuurlijk een groot voordeel. Je kunt gewoon in je eigen taal spreken. In het Franse deel van België verstaan ze je ook goed als je langzaam spreekt. Je merkt al snel genoeg dat het alleen reizen niets dan voordelen heeft. Je wordt er niet alleen heel zelfstandig van: je wordt ook bijzonder sociaal. Waarschijnlijk vind je het reuze gezellig om met wildvreemden om te gaan, je hoort dan allerlei bijzondere verhalen. Als je een mensen-mens bent, ga dan naar steden, dorpen of drukke toeristische gebieden: dan ben je nooit alleen. Mocht je liever altijd alleen reizen en liever niemand tegenkomen zijn er ook volop mogelijkheden.


Op welke plekken heb je de meeste voordelen tijdens het alleen reizen?

Ben je bang voor eenzaamheid? Een handige tip is: ga ergens heen waar je al geweest bent met anderen. Dan voel je jezelf meteen thuis. Je kunt ook kiezen voor een vakantiebestemmingen die je altijd al hebt willen zien. Dan heb je het toch te druk om jezelf eenzaam te voelen. Je had dat landschap of die stad al lang eens willen bekijken. Vaak praat je vanzelf met de mensen om je heen: tover een glimlach op je lippen en iedereen wil met je praten.

groepsreis wandelvakantie

Maak vooraf een plan, het grote voordeel van het alleen reizen

Maak vooraf een planning waar je naar toe wil en zoek alles op over de plaats waar je heen gaat. Zoek een hotel, pension of B&B waar je wil overnachten en kijk wat er in de omgeving te doen is. Als je jezelf verveelt, heb je geen leuke vakantie. Maak een planning van alle dingen die je wil zien of beleven, en kies er meer dan dat je aankunt. Dan kun je ter plekke keuzes maken. Al kom je er nooit aan toe op vakantie: de voorpret is ook bijzonder leuk.


tui single reizen jongeren banner

Huisje met jacuzzi huren?

Alleen op reis en op zoek naar een aantrekkelijk wellness huisje?
Boek dan een huisje met jacuzzi. Dan kan jen relaxen wanneer jij dat wilt!

Boek een all inclusive vakantie

Indien je er tegen op ziet om dagelijks zelf voor je ontbijtje, lunch en diner te zorgen en je vindt het niet fijn om in je eentje in een vakantiehuisje of vakantiepark te zitten, is het best wel een goed idee om een all inclusive vakantie te boeken. Boek bijvoorbeeld voor de zomervakantie een all inclusive vakantie Spanje en geniet van een geheel verzorgde zonvakantie aan één van de Spaanse Costa’s. Wist je dat bij een all inclusive zonvakantie het hotel, vervoer en eten en drinken ook inbegrepen zijn? Je hoeft alleen nog maar te genieten!


Neem genoeg dingen mee als je alleen wil reizen

Misschien vind je het thuis leuk om te haken, kaartjes te maken, te knutselen, te puzzelen of te lezen: neem een aantal mobiele hobby-artikelen mee als je alleen gaat reizen. De voordelen: je verveelt je in ieder geval nooit als je eens een uurtje over hebt. Lezen in bed is heerlijk, en in een hotel, pension of B&B zijn genoeg tafels waar je een andere hobby kunt doen. En vaak krijg je daarmee al aanspraak genoeg.
Als je nog heel jong bent, kun je beter een hostel boeken. Daar vind je in tien minuten tijd bergen vrienden voor het leven. Jongeren praten nu eenmaal heel makkelijk met elkaar.

Voordelen tijdens het alleen reizen: je maakt makkelijker contact

Op vakantie maakt iedereen veel makkelijker contact. En dat geldt al helemaal voor alleenreizenden. Dus, even ademhalen en praat eens iets tegen iemand. Over het weer, het hotel, de omgeving: als je maar even praat. Als je even op je bestemming bent, kun je zo zien of er echtparen zijn die geen contact wensen, groepen mensen of alleenstaanden. Praat in het begin, zeker tegen wat ouderen, in algemene termen. Dan merk je snel genoeg of ze behoefte hebben aan contact. Als je eens een gids neemt om je door de stad te leiden, praat je vaak ook met allerlei mede-toeristen.


Het thuisfront: zorg dat er iemand is

Zorg ervoor dat je altijd in gesprek blijft met je ouders, je kinderen, je vrienden/kennissen of je buren. Bel of app ze regelmatig. Dat is fijn voor jezelf en voor hen. Laat ze vooral weten dat alleen reizen alleen maar voordelen heeft, en dat ze zich beslist geen zorgen hoeven te maken over jou. En als je een tikkeltje heimwee zou hebben, is het altijd prettig om even met je geliefden te spreken.

Toch maar een groepsvakantie boeken?

Heb je na veel wikken en wegen, besloten toch maar een groepsvakantie te boeken? Boek dan een vakantie met gelijkgestemden.
Als je vrijgezel bent en graag in het gezelschap bent van andere alleenstaanden, kijk dan eens naar het aanbod van bijvoorbeeld TUI single reizen of Estivant. Daar vind je altijd aansluiting bij andere singles en leeftijdsgenoten. Het is ook leuk een groepsvakantie of single reis bij Shoestring te boeken.


Estivant wintersport voor singles