Huisdier nemen bij eenzaamheid

Een huisdier nemen, kan het gevoel van eenzaamheid verminderen.

Wie alleenstaand is en soms eenzaamheid ervaart, kan overwegen een huisdier te nemen. Uit onderzoeken blijkt dat het in huis nemen van een hond of poes, het gevoel van alleen zijn en eenzaamheid kan verzachten. Zelfs het in huis nemen van bijvoorbeeld een cavia kan helpen je minder alleen te voelen. Voor een langdurige vriendschap kiezen de meeste mensen voor een hond of kat.

Vakantiehuis Veluwe te koop

Welke huisdier past bij jou?

Wat ga je kiezen? Een kat of een hond? De verschillen tussen honden en poezen zijn groot. Zowel praktisch als qua karakter. Zo moet je diverse keren met een hond naar buiten om deze uit te laten terwijl een poes vaak een “huispoes” is en vooral van op schoot zitten en kroelen houdt. Met een hond als huisdier kies je voor een band op lange termijn. Een hond kan wel 20 jaar oud worden. Er kan een hechte band tussen jou en je hond ontstaan en het lijkt wel of honden de “mensentaal” goed begrijpen. Als je bijvoorbeeld verdrietig bent, voelt een hond dat haarfijn aan en zal je proberen te troosten. Honden vangen, volgens de kenners, beter signalen op van mensen dan poezen. Maar ook poezen kunnen je veel warmte en liefde geven, nagenoeg alle huisdieren bieden troost bij eenzamen momenten en perioden.

Rashond kopen of hond uit dierenasiel halen?

Als je besloten hebt een hond aan te schaffen, kan je die bij een hondenfokker of particulier kopen. Een andere keuze is om je hond uit het asiel te halen. Weliswaar vind je daar weinig rashonden maar de dieren die er worden opgevangen, hebben vaak al heel wat in hun leven meegemaakt en hebben echt een huisje en baasje met aandacht en liefde nodig. Een hond uit het asiel halen, is ook een “sociale” daad. Je geeft een verstoten huisdier weer een kan op een gelukkig bestaan en wordt er tegelijkertijd ook zelf beter van.

Een huisdier houden brengt verplichtingen en zorg met zich mee

Het houden van een huisdier is zeker niet vrijblijvend. Alle huisdieren hebben zorg en aandacht nodig. Als je alleenstaand bent en bijna nooit thuis, is een huisdier niets voor jou. Zelfs niet als je een goede oppas of uitlaatservice dienst hebt gevonden. Als je hond of kat ziek wordt, moet je mogelijk naar de dierenarts. Je hond of poes moet dagelijks eten hebben en je hond dagelijks uitgelaten. Je moet dus alleen een huisdier aanschaffen als je er tijd voor hebt en gemotiveerd bent voor deze te zorgen. Zelfs al je een weekendje weg gaat binnen Nederland, heeft dat al consequenties. Denk daarom goed na voordat je een hond of kat aanschaft. Eenzaamheid is een goede reden om een huisdier aan te schaffen maar je moet wel tijd, zin en energie hebben voor je huisdier te zorgen.

Eerder met anderen in contact komen

Ben je een beetje verlegen type? Maak je niet zo snel contact met andere mensen? Als je een hond aanschaft en deze uitlaat, zal je veel eerder contacten maken met andere honden vrienden. Je hoeft er weinig voor te doen want mensen komen vanzelf naar jou en je hond toe.

tui single reizen jongeren banner

Op vakantie met je huisdier

Als je een hond hebt aangeschaft en op vakantie met je hond wilt, zijn er vele mogelijkheden dat te realiseren. Als je alleenstaand bent, is het wellicht een goed idee om een huisje te boeken op een vakantiepark met hond. Bijvoorbeeld op een vakantiepark met hond in Nederland. Je zult op deze vakantieparken waar huisdieren zijn toegestaan, snel in contact komen met andere honden bezitters. Een vakantie met hond boeken en verblijven in een hotel waar honden zijn toegestaan, is zeker ook een goede suggestie. Ook daar zal je snel in contact kunnen komen met andere dieren vrienden.

Andere suggesties om je minder vaak eenzaam te voelen

Als je merkt dat het gevoel van eenzaam zijn, steeds vaker terug komt, is het moment gekomen daar wat aan te doen. Alleen zijn, wil zeker niet zeggen, dat je eenzaamheid hoeft te ervaren. Er zijn vele manieren om wat aan eenzaamheid te doen. Je kunt actief op zoek gaan naar een levenspartner, lid worden van een wandel- of sportverenigingen of vrijwilligerswerk gaan doen. Het nemen van een hond of poes is zeker een goede manier om je niet alleen te voelen. Je kunt ook een verre reis als alleenstaande boeken. Tijdens een groepsreis bijvoorbeeld, zal je ook veel nieuwe mensen kunnen ontmoeten.

Ben je alleenstaand en 50 plusser?

Zeker als je 50 of 60 plusser bent en wellicht meer vrije tijd krijgt, is het een goed idee een huisdier aan te schaffen. Maar voor je dat doet, wil je misschien wel eens mee met een alleenstaanden reis voor 50 of 60 plussers. Wat dacht je van een single stedentrip of alleenstaanden groepsreis Italiƫ of Oostenrijk? Zie ook ons eerdere artikel over alleen op reis gaan in het coronatijdperk.

Estivant wintersport voor singles