Onveilige vakantielanden

Alleen op reis? Vermijd onveilige vakantielanden.

Bij bestemmingen in Europa is veiligheid niet het eerste waar je om denkt als je een alleenstaanden vakantie plant. Ga je iets verder vliegen, dan kan het wel een issue gaan worden. Lees of je volgende vakantieland als veilig of onveilig wordt bestempeld. Ga in ieder geval niet alleen op vakantie naar een minder veilig vakantieland. En, kies waar mogelijk voor een all inclusive vakantie.

Vakantiehuis Veluwe te koop

Onveilige vakantielanden, ze bestaan

Veilig is thuisblijven, televisie aan, gordijnen dicht en je natje en droogje via de pakketdienst aan de deur laten bezorgen. Zo word je niet overreden en ook niet geconfronteerd met sujetten die het op je geld of leven hebben voorzien. Dan heb je dus voor jezelf een luxe gevangenis geschapen. Vakantie is het tegendeel van zo’n ‘gevangenis’, of het nou een kantoor is, je school of de omgeving waar je gewoonlijk altijd in bezig bent.


Veilige en onveilige landen om alleen heen te reizen

Nu bestaan er natuurlijk onveilige landen, mocht je op vakantie willen. Dus moet je dan je vakantie beperken tot de top twee veiligste landen ter wereld? Dan wordt het wellicht wel heel erg druk in IJsland en Denemarken. Want die staan erom bekend dat er geen protestdemonstratie uitloopt in geweld of dat er op straat geen enkel ongemak gebeurt. Alleen reizen heeft nogal wat voordelen, het nadeel is echter dat je in je eentje soms wat kwetsbaar kan zijn.


Op vakantie binnen Europa

Ga je in Europa een vakantiebestemming zoeken, dan speel je eigenlijk wel op safe. Zelfs de Baltische staten zijn behoorlijk veilig. Ook rondlopen in Cyprus is gelijk aan flaneren in Frankrijk. Alleen op de Balkan wil het nog wel eens roeren. Behalve dan in het kleine Montenegro, het braafste jongetje van de Balkanklas. Hoewel ook Kroatië en Slovenië goed scoren. In Roemenië, Bulgarije en Griekenland heb je net als op de Balkan soms wel eens een wat onveilig gevoel. Maar hele enge dingen krijg je er zelden voor de kiezen. Anders is dat (anno 2022) aan de oostrand van Europa in Oekraïne. Europa is dus gewoon een echt veilig continent om in te reizen, net als de Verenigde Staten en Canada trouwens. Heel Noord-Amerika en ook Oceanië kleuren in die zin net zo veilig als Europa.


Boek je alleenstaanden vakantie all inclusive

Of je nu een all inclusive vakantie binnen of buiten Europa boekt, een all inclusive vakantie is relatief veilig, ook als je bijvoorbeeld een all inclusive vakantie Egypte of All In vakantie Thailand boekt. In zo een vakantie zit nagenoeg alles inbegrepen, dat maakt zo een reis zo zorgeloos en veilig.


Wat als je verder van huis wilt dan het veilige westen?

Maar goed, als je je veilige warme dekentje en je veilige bank thuis verruilt voor een bestemming die buiten de westelijke gebieden ligt, dan is het wel handig om vooraf te checken of het land dat je uitkoos, wel vakantiewaardig is; eigenlijk dus veilig om in te verblijven en in te reizen. Verre reizen kunnen best veilig zijn. En buiten ‘het westen’ ziet het er op de kaart dan minder rooskleurig uit. Met onveiligheid gaat het dan wel om crime, om afpersing, om kidnapping, beroving en dat soort zaken. Andere onveilige factoren zoals Covid kunnen namelijk ook de allerveiligste landen in een mum van tijd overspoelen.

tui single reizen jongeren banner

Azië is qua veiligheid vaak best te doen

Stel, je wilt naar Azië. Japan en Zuid-Korea zijn superveilig. Ook in Taiwan hoeft niet elke voordeur op slot. Bhutan en Mongolië doen vredig mee als echt veilige naties. Een vakantietrip naar Afghanistan is beslist niet aan te bevelen. En ook in Pakistan, Nepal, Bangladesh en Myanmar moet je echt wel op je rugzak en vreemde verleidingen gaan letten. Gek genoeg is zelfs het grote India nogal wisselvallig qua veiligheid. Maar goed, ook Bali en heel Indonesië vallen in dezelfde categorie als India: verhoogd geweld op plekken, terrorisme, etnische problematiek en best wel onveiligheid mocht je daar als reiziger een beroep moeten doen op dokters en ziekenhuizen. Anyway, thuis op de bank kun je ook ineens een lichaamsprobleem oplopen, natuurlijk. Alleen Afghanistan is als echt onveilig land dus af te raden.


Zuid-Amerika, vaak zo onveilig nog niet

Hoe zit dat met Zuid-Amerika? Nou, ondanks de drugslords, de wurgslangen in het Amazonegebied en inheemse indianenstammen valt reizen door dat continent qua veiligheid echt niet tegen. Frans-Guyana en Uruguay zitten zelfs in dezelfde veiligheidscategorie als West-Europa! Bij Venezuela, Colombia en Brazilië blijft het wel opletten geblazen. Hier word je in Zuid-Amerika het snelst opgelicht of ‘bevrijdt’ van je cash of creditcards. In Midden-Amerika zijn Honduras, El Salvador en Guatemala landen waar je ook beter flink van je af kunt bijten om niet in de problemen te komen. En raar maar waar, Cuba is absoluut veilig voor de reiziger.


Midden-Oosten: kies wel het juiste land

Het Midden-Oosten ziet er minder veilig uit dan Zuid-Amerika. Drie landen kun je beter vermijden, zelfs als je een avontuurlijke globetrotter bent. Syrië en Yemen zijn echt een no-no om te bezoeken. En Irak volgt meteen daarop. Wil je een probleemvakantie, dan zijn dat wel de drie landen die leveren. Saoedi-Arabië is niet onveilig, eerder qua regels beperkend. Dat geldt ook voor de staatjes aan de Perzische golf hoewel je daar met een redelijke beurs zeer veilig kunt bivakkeren. In Oman, De Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Koeweit zul je weinig engs meemaken.

Vissers Kaapverdie

Afrika, helaas vaak onveilig

Je zou zeggen dat juist Afrika het continent is dat je maar helemaal moet mijden als je van veiligheid houdt. Maar Botswana en Namibië bewijzen het tegendeel. Vredig gebied, je voelt je er niet bedreigd en er gebeuren geen enge dingen. Echt onveilige landen in Afrika zijn Libië, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Somalië. En grof gezegd alle tropische landen van Afrika. Deze kan je maar betere vermijden en al helemaal als je als soloreiziger er op uit wilt gaan. Nogmaals, vermijd onveilige vakantielanden, ga als het kan voor all inclusive. Dat is geheel verzorgd op vakantie.


Estivant wintersport voor singles